Blog #2 – Een peesblessure: wat is het? (en hoe kom ik er weer vanaf)
Ze komen in allerlei soorten en maten in het lichaam voor: pezen. Pezen zijn de verbinding tussen spieren en bot, ze zorgen ervoor dat krachten die door de spier worden gegenereerd op het bot worden overgedragen. Er wordt dan ook vaak een beroep gedaan op pezen waarbij ze vaak grote krachten moeten weerstaan. Een pees wordt met name belast door twee typen krachten, ten eerste moet een pees grote trekkrachten kunnen weerstaan. Hierbij zijn explosieve bewegingen een grote belasting, maar ook het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging. Ten tweede zijn compressiekrachten (druk) een grote belasting voor een pees, hierbij kan gedacht worden aan bot of andere weefsels om de pees heen die druk geven op de pees. Wanneer de totale belasting op een pees te groot wordt, kan dit leiden tot een overbelasting van een pees: een peesblessure.
Waar bestaat een pees uit?
Pezen bestaan voornamelijk uit collageen, collageen is een belangrijk onderdeel van het bindweefsel in het lichaam. In een gezonde pees liggen de collageenvezels mooi parallel aan elkaar. Tussen het collageen liggen een aantal cellen, deze lijken een belangrijke rol te hebben in de reactie van een pees op belasting. Daarnaast bestaat een pees onder andere uit eiwitten en water. Van nature is een pees slecht doorbloed, dit draagt er ook aan bij dat het herstel vermogen van een pees lager is dan bijvoorbeeld het herstelvermogen van een spier. Dit is een van de oorzaken dat peesblessures lang kunnen duren en dat snel herstel niet vanzelfsprekend is.
Symptomen peesklachten
Peesblessures kunnen voorkomen bij praktisch alle pezen. Pezen waarbij vaak peesblessures worden gezien zijn de Achillespees, kniepees (jumper’s knee), de peesplaat onder de voet (fasciitis plantaris) en pezen in de elleboog (tennis- of golferselleboog) of schouder. Vaak gaat het om pijn aan de pees waarbij de pees niet afscheurt. Er zijn veel overeenkomsten tussen de verschillende peesblessures, maar zeker ook een aantal belangrijke verschillen. In volgende blogs zullen een aantal verschillende peesblessures afzonderlijk worden besproken. Over het algemeen zijn er een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor peesblessures, zo treedt pijn bij een activiteit vooral bij de start van de activiteit op, na opwarming neemt de pijn over het algemeen af om weer (vaak heftiger) terug te komen na afloop van een (sport)activiteit. ’s Ochtends komt regelmatig stijfheid in de pees voor en de pijn bevindt zich vaak op een plek (aan te wijzen met één of twee vingers). De klachten nemen in de regel, zonder aanpassing van activiteiten, langzaam toe gedurende de tijd.
Nu weet je wat een peesblessure is, misschien nog een belangrijkere vraag: Hoe kom je er weer af? De lijst met behandelingen voor peesblessures is (bijna) oneindig. Dit komt omdat de heilige graal in de behandeling van peesblessures nog gevonden moet worden. Waar in de wetenschappelijke literatuur het meest bewijs voor is, is dat met de juiste oefeningen en aanpassing van belasting het meeste bereikt kan worden. Ook hierover in de volgende blogs meer. De volgende blog zal gaan over de verschillende termen die worden gebruikt voor peesblessures, hierin komen onder andere tendinitis, tendinose en tendinopathie aan de orde.