Jumper’s knee

 

Een peesblessure die veel voorkomt bij met name springsporters zoals basketballers en volleyballers is de jumper’s knee. Deze aandoening van de kniepees wordt ook wel springersknie of patella tendinopathie genoemd.

Wat is een jumper’s knee?

Een jumper´s knee is een overbelastingsblessure van de kniepees. De kniepees verbindt de bovenbeenspier (quadriceps) met het onderbeen (tibia). Door veel explosieve bewegingen, zoals springen, kan de kniepees onder de knieschijf overbelast raken.

Symptomen

De pijn zit in de meeste gevallen in de kniepees aan de onderkant van de knieschijf (zie foto). Minder voorkomend zijn klachten aan de bovenkant van de knieschijf of in de kniepees richting het onderbeen. In eerste instantie kunnen sporters vaak nog door sporten met een jumper’s knee. Na verloop van tijd nemen de klachten, zeker als er sprake is van een toename van het aantal trainingen en wedstrijden, echter vaak toe. In het begin stadium van de blessure zal na een warming-up de pijn afnemen. De dag na de activiteit zal de pijn alleen in de meeste gevallen verergeren. In een later stadium zal ook tijdens sportactiviteit of tijdens het dagelijks leven de kniepees pijnlijk zijn.

Onderzoek en behandeling

Om te kunnen bepalen of het de pees is die klachten aan de knie veroorzaakt, is een gedegen (lichamelijk) onderzoek belangrijk. Het kan namelijk ook zijn dat pijn veroorzaakt wordt door een andere blessure zoals het patello femoraal pijn syndroom (PFPS) of een runner’s knee. Er zijn veel verschillende vormen van behandeling die worden ingezet om jumper’s knee klachten te verminderen. Hierbij kan gedacht worden aan oefeningen, shockwave, injecties of een kniebandje. De behandeling waar het meeste bewijs voor is in de wetenschappelijke literatuur is oefentherapie.

Call Now ButtonAfspraak Maken