Achillespees

Wat is een Achillespees blessure?

Een van de meest voorkomende peesblessures is de zogenoemde Achillespees tendinopathie, menig hardloper of wandelaar heeft er wel eens last van. Achillespees klachten komen het meeste voor bij recreatieve sporters tussen de 30 en 60 jaar. Er zijn verschillende type Achillespees blessures, de juiste diagnose is hierbij essentieel. Er kan onder andere onderscheid gemaakt worden tussen Achillespees klachten bij de hak of in het midden van de pees. Het is een blessure waarbij mensen lange tijd met klachten kunnen rondlopen en herstel lange tijd kan duren.

Symptomen

Pijn

Achillespees klachten kenmerken zich voornamelijk door pijn bij de Achillespees. De pijn in de pees komt voornamelijk voor na het hardlopen of een andere belastende activiteit. Tijdens het (hard)lopen trekt de pijn vaak na een aantal minuten weg als de pees is opgewarmd. Wanneer de klachten verergeren is de pees ook gedurende een hele training of activiteit pijnlijk. De locatie van de pijn kan verschillen, in de meeste gevallen wordt de pijn ongeveer 3 cm boven de hiel ervaren (zie foto).

Achillespees Klachten Fysiotherapie Groningen

Stijfheid

Een tweede kenmerkend symptoom van een Achillespees blessure is stijfheid. Vooral ‘s ochtends (met name de dag na een training) kan de pees ook stijf aanvoelen. De stijfheid trekt vaak na enige tijd weg.

Krachtsverlies

Doordat de Achillespees vaak minder wordt belast door de pijn, kan het zo zijn de kracht in onder andere de kuit is afgenomen.

Onderzoek en behandeling

Om de juiste behandeling in te kunnen zetten is een gedegen onderzoek belangrijk. Dit gebeurt door een gesprek met de patiënt en een lichamelijk onderzoek van pees, (onder)been en voet. Op basis hiervan kan een individueel behandelplan worden opgesteld. Er zijn veel verschillende soorten behandelingen die momenteel worden toegepast. Hierbij kan gedacht worden aan oefentherapie, manuele therapie, shockwave en injecties. Er is in de wetenschappelijk literatuur het meeste bewijs voor behandeling met behulp van een oefenprogramma. De behandeling kan lastig zijn en een individuele afstemming van de behandeling is belangrijk om te komen tot het beste behandelresultaat.

Call Now ButtonAfspraak Maken