Hamstringpees

Wat is een hamstring tendinopathie?

Een peesblessure kan ook voorkomen in een van de hamstringpezen in de bilregio. Dit wordt ook wel een proximale hamstring tendinopathie genoemd. Het is een overbelasting van de hamstringpees bij de oorsprong van de pees op het heupbot. Hamstring tendinopathie komt vooral voor bij voetballers, hockeyers, lange afstand lopers, sprinters en hordelopers.

Symptomen

Het wordt gekarakteriseerd door een diepe, lokale pijn in het onderste deel van de bilregio. In sommige gevallen kan de pijn uitstralen in het verloop van de hamstrings. In het algemeen zullen er klachten aanwezig zijn bij het starten van sport of  bewegen en vervolgens afnemen. Meestal is de pijn erger na afloop van hardlopen, zitten, squatten of andere provocerende activiteiten. Wanneer de klachten erger worden kan de pijn ook tijdens sport of bewegen pijnlijk zijn en worden zitten en autorijden niet meer pijnvrij.

Onderzoek en behandeling

Tijdens een fysiek onderzoek zal een (sport)arts of fysiotherapeut andere diagnoses zoals lumbale radicolupathie of een peesruptuur uitsluiten. Daarbij wordt ook bekeken wat de klachten provoceert. Een behandeling die eerder veel werd voorgeschreven is statisch stretchen van de hamstrings. Dit kan echter zorgen voor juist een verergering van de klachten. Het stap voor stap opbouwen van de belasting op de hamstringpees is het meest effectief. Hierbij kan gedacht worden aan het verbeteren van core stability en versterken van de hamstrings (m. bicpes femoris, m. semitendinosis en m. semimebranosis) en heup musculatuur. Daarnaast valt er mogelijk winst te behalen in de houding en corrigeren van  biomechanische afwijkingen die mogelijk aanwezig zijn.

Call Now ButtonAfspraak Maken