Liesklachten

Wat zijn liesklachten?

Liesklachten komen met name voor bij voetballers en hardlopers. Het gaat hierbij om klachten die pijn geven in de liesstreek. De oorzaak van de klacht kan echter elders zitten; zo kan de oorzaak vanuit de aanhechting van de buikspieren komen, vanuit het liesligament (lig. inguinale), vanuit de spieren aan de binnenzijde van het been (de adductoren), vanuit de spieren die de heup buigen (de m. illiopsoas), vanuit het heupgewricht of wel vanuit het schaambeen (os pubis).

Liesklachten is dus een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen. Deze zijn tevens onder vele andere namen bekend, waaronder ook bijvoorbeeld de ‘sportershernia’, ‘pubialgia’ en ‘heupartritis’ vallen. Dit zorgt soms voor verwarring, omdat niet iedereen dezelfde termen gebruikt. Gelukkig hebben een groep experts in 2015 met elkaar afgesproken welke termen standaard gebruikt zullen worden.

Liesprobleem Locatie Adductor Longus

De m. adductor longus wordt gepalpeerd

Symptomen van liesklachten

Pijn

Alle liesklachten geven pijn in de liesregio. De liesregio is de regio tussen het bekken en schaambeen, aan de voorzijde tot aan de binnenzijde van het been. Hier valt ook de onderzijde van de buik onder.

Het komt zeer regelmatig voor dat er, behalve liespijn, ook pijnklachten buiten deze regio aanwezig zijn, bijvoorbeeld aan de buitenzijde van het bovenbeen, aan de voorzijde van het bovenbeen (eventueel richting knie), rond de heup, het bekken en soms richting de rug en bil.

Meestal verergeren de pijnklachten bij specifieke bewegingen waarbij kracht wordt gezet, zoals de lange afstandstrap bij voetbal, een pass met binnenkant voet, de start van de sprint ofwel wanneer de maximale snelheid volgehouden moet worden en bij krachtig naar binnen bewegen van de knieën.

Sommige liesklachten geven extra pijn wanneer er in de liesregio op geduwd wordt.

Krachtverlies

Liesklachten gaan vaak gepaard met vermindering van maximaal kracht, wat merkbaar is tijdens het sporten ofwel tijdens traplopen en fietsen. De maximale snelheid gaat achteruit, net als de sportprestatie.

Onderzoek en behandeling van liesklachten

Om richting te geven aan de behandeling zal er moeten worden vastgesteld in welke categorie de liesklachten vallen. Het verhaal rondom de klacht is van groot belang. Na een uitvoerig vraaggesprek zal er daarna een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Hierin worden de bewegingen van de rug en heup getest, specifieke testen voor liesklachten afgenomen, krachttesten uitgevoerd en zal er in de liesregio gepalpeerd moeten worden (palpatie is het duwen op een lichaamsregio met als doel te bekijken of het pijnlijk is en hoe de structuren aanvoelen qua stijfheid e.d.). De liesregio is een intieme zone, echter wordt er tot aan het schaambeen gepalpeerd, verder is niet nodig.

De behandeling bij liesklachten is altijd ‘op maat’, gericht op het type liesklachten en de sport of dagelijkse bezigheden. Over het algemeen wordt er in het begin gewerkt met ‘passieve’ technieken welke de therapeut inzet, gericht op de aangedane spier of het gewricht. Daarna zal er een actieve fase zijn, waarin specifieke oefeningen gebruikt worden om te herstellen van de klacht. Hierin zit altijd een opbouw van enkelvoudige naar complexe oefeningen, van standaard naar sportspecifieke oefeningen.

De duur van een behandeling is zeer variabel, dit ligt aan het type en de ernst van de klacht. Indien een klacht niet over gaat binnen de periode die onze experts schatten, wordt er contact gezocht met de sportarts om het verdere beleid te bespreken.

Liesklachten Adductie Oefening

Voorbeeld van een veelgebruikte oefening bij adductor gerelateerde klachten

Call Now ButtonAfspraak Maken