Hielspoor

Wat is hielspoor?

Een aandoening van de peesplaat onder de voet is bekend als hielspoor. Hielspoor wordt ook wel fasciitis plantaris of plantaire fasciopathie genoemdHet komt zowel voor bij sporters als niet-sporters die in het dagelijks leven veel lopen of werk doen waarbij ze veel moeten tillen.

Symptomen

Lopen en langdurig staan kunnen de pijn aan de onderkant van de voet opwekken. De peesplaat loopt onder de voet van de hiel naar de bal van de voet en zorgt onder andere voor ondersteuning van de voetboog en schok absorptie. Vaak is het de aanhechting van de peesplaat aan de hiel die pijnlijk is (zie foto). Sporten, lang lopen of staan kan zorgen voor een verergering van de klachten, ook wordt vaak stijfheid van de peesplaat onder de voet ervaren.  

Onderzoek en behandeling

Hielspoor wordt vastgesteld door een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek door een arts of fysiotherapeut. Stretching, zooltjes, injectie en training van de spieren om en in de voet zijn hierbij behandelingen die regelmatig worden toegepast. Er bestaat steeds meer bewijs in de wetenschappelijke literatuur dat training van de spieren rondom de peesplaat een effectieve behandeling is.

Call Now ButtonAfspraak Maken