Tenniselleboog

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog is een aandoening van de pees van één van de onderarm spieren. Laterale epicondylalgia en lateral epicondylitis zijn andere medische termen voor deze blessure. Een tenniselleboog wordt met name veel gezien bij 40-50 jarigen, maar komt zeker ook bij jongere mensen (die veel sporten) of oudere mensen voor. In de meeste gevallen is de dominante arm aangedaan. De pijn kan zich ook aan de binnenkant van de elleboog bevinden, er kan dan sprake zijn van de zogenoemde golfers elleboog of mediale epycondylalgia.

Symptomen

Pijn

De pijn bevindt zich aan de buitenkant van de elleboog en wordt met name veroorzaakt door krachtige knijp of draai bewegingen. Zo kan tennissen pijnlijk zijn, maar ook het open maken van een pot met groenten, werken in de tuin of het vasthouden van een kop thee. Pijn treedt met name op tijdens of na zulke activiteiten.

Functie verlies

Pijn in en rond de elleboog kan ervoor zorgen dat u uw werk, hobby of huishouden niet meer kan uitvoeren. Doordat u uw arm mogelijk minder gebruikt, is het ook mogelijk dat de spierkracht in de arm afneemt. Hierdoor zult u nog minder goed in staat zijn uw activiteiten te kunnen uitvoeren.

Onderzoek en behandeling

Een juiste diagnose van het probleem is belangrijk, het kan namelijk ook zo zijn dat iets anders de pijn in de elleboog veroorzaakt. Een tenniselleboog wordt vastgesteld door een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek van een arts of fysiotherapeut. Er is in principe geen beeldvorming (MRI, echografie, röntgen) nodig om een tenniselleboog te diagnosticeren. Er worden verschillende behandelvormen toegepast bij een tenniselleboog, hierbij kunt u denken aan oefentherapie, manuele therapie, shockwave, injecties en braces. Een individueel afgestemde oefentherapie is de behandeling waar in de literatuur het meeste bewijs voor is.

Call Now ButtonAfspraak Maken