Blog #1 – Waarom een peescentrum?

Posted by on February 6, 2017 in Blog | 0 comments

Blog #1 – Waarom een peescentrum?

Dit is de eerste blog van ons nieuwe Peescentrum. In deze blog zal ik uitleggen waarom we ervoor hebben gekozen om een peescentrum op te starten en waarom ik regelmatig op deze website een blog over pezen zal posten. In de blogs zullen onder andere verschillende peesblessures, wetenschappelijke literatuur over behandeltechnieken en nieuwe inzichten worden besproken.

Peesblessures

Peesklachten komen veel voor, een aantal voorbeelden van peesblessures zijn Achillespees klachten, tenniselleboog, hielspoor en jumper’s knee. Grote kans dat je zelf of iemand anders uit je omgeving hier last van heeft of ooit last van heeft gehad. De behandeling is alleen lang niet altijd een ABC-tje. Je kan er lang last van houden en het kan zorgen voor beperkingen in sport en het dagelijks leven. Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar peesblessures, maar de heilige graal in de behandeling ervan is nog niet gevonden en er bestaat een lange lijst met behandelingen die momenteel worden toegepast. Het kan soms al lastig zijn om de juiste (differentiaal) diagnose te stellen. Het is inmiddels al wel bewezen dat fysiotherapie een belangrijke rol kan spelen om te komen tot een succesvolle revalidatie. Om zo goed mogelijk peesblessures te behandelen en kennis hierover te verspreiden en vergroten zijn we met trots per januari van het nieuwe jaar gestart met het Peescentrum Groningen.

Peescentrum

Het Peescentrum is een behandel- en kenniscentrum op het gebied van peesblessures. Patiënten kunnen bij ons terecht voor hoge kwaliteit evidence based fysiotherapeutische zorg op het gebied van peesblessures. Daarnaast willen wij onze kennis overdragen op andere fysiotherapeuten en (para)medici en de wetenschappelijke kennis over peesblessures vergroten door het doen van onderzoek. Om state of the art behandeling van pezen te kunnen aanbieden hebben wij verschillende specialisten in huis. Bij onze praktijk werken onder andere een gepromoveerde bewegingswetenschapper en fysiotherapeut op gebied van peesblessures en manueel- en fysiotherapeuten met diverse specialisaties.

ECEZG

Het peescentrum is onderdeel van het Expertise Centrum Eerstelijns Zorg Groningen (ECEZG). De missie van het ECEZG is drieledig. 1. Kennis toegankelijk maken door het bundelen en verspreiden van (wetenschappelijke) kennis binnen de eerste lijn; 2. Het leveren van kwalitatieve diagnostiek en interventies in de eerste lijn volgens de aspecten van Evidence Based Practice (EBP); 3. Het doen van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek in de eerste lijn. Binnen deze visie past het specialiseren op een aantal specifieke onderwerpen goed. Door te specialiseren op een onderwerp hopen we naast het leveren van goede fysiotherapeutische zorg ook bij te dragen aan de kwaliteit en kennis van onderzoek en behandeling van peesblessures bij andere fysiotherapeuten en (para)medici.

Blogs

De blogs die ik regelmatig voor de website van het peescentrum Groningen zal schrijven zijn volgens ons een mooie manier om (wetenschappelijke) kennis over onderzoek en behandeling van peesblessures te bundelen en te verspreiden onder iedereen met interesse in peesaandoeningen.

Tot ziens op de website van peescentrum Groningen

Mathijs van Ark
Fysiotherapeut en bewegingswetenschapper
Peescentrum Groningen

Call Now ButtonAfspraak Maken